4 kroki do urządzenia funkcjonalnego ogródka restauracyjnego i kawiarnianego

Ogródek przy restauracji lub kawiarni to doskonały pomysł.

Umożliwia zrelaksowanie się na świeżym powietrzu, jest oryginalną wizytówką lokalu, zwraca uwagę przechodniów, a więc potencjalnych klientów, i sprawia, że ugościć możemy o wiele więcej osób. Ważne jednak, aby mieć odpowiedni pomysł na aranżację ogródka – tak, by dobrze współgrał on z klimatem restauracji/kawiarni, a przy tym był funkcjonalny. Poniżej omawiamy pięć prostych patentów na urządzanie takiej przestrzeni.

Po pierwsze: meble

Zacznijmy od kwestii najważniejszej i podstawowej, czyli od mebli, które ustawimy w ogródku naszego lokalu. Dobrze sprawdzą się tutaj na przykład technorattanowe meble na taras lub meble ogrodowe z plastiku. Chodzi bowiem o to, aby stoliki i krzesła były wygodne w użytkowaniu, wytrzymałe, estetyczne i lekkie, ponieważ codziennie będziemy je składać i przenosić. Istotne, żeby były też w pełni odporne na uszkodzenia, zarysowania i szkodliwe działanie czynników atmosferycznych, takich jak wilgoć oraz mocne promienie słoneczne. Poza tym muszą być łatwe i szybkie w czyszczeniu, a także proste w konserwacji i ewentualnym montażu. Przede wszystkim zaś meble do ogródka przy restauracji lub kawiarni powinny gwarantować klientom stuprocentowy komfort, aby wizyta w lokalu była przyjemna.

Źródło: https://dla-gastronomii.pl/porady/jak-urzadzic-ogrodek-restauracyjny

Po drugie: cień

Nie zapominajmy o cieniu! W końcu ogródki czynne są w sezonie letnim, a ten jest niezwykle słoneczny, nierzadko też upalny. Zadbajmy więc o to, by zapewnić naszym gościom przyjemne ochłodzenie, a także – by promienie słoneczne nie raziły ich w oczy. Najlepszym rozwiązaniem jest odpowiednie zadaszenie, jednak nie każda restauracja czy kawiarnia może pozwolić sobie na taki komfort. Jeśli zatem nie dysponujemy zadaszoną przestrzenią, dobrym rozwiązaniem będą parasole ogrodowe. Ważne jednak, aby ich konstrukcja była mocna i wytrzymała. Solidny stelaż to podstawa, ponieważ parasol musi stać nieruchomo. Zainwestujmy więc w taki parasol, który dobrze poradzi sobie z silnymi podmuchami wiatru oraz opadami deszczu – w końcu kawa przy delikatnym, letnim deszczyku to bardzo przyjemne doświadczenie, nie trzeba od razu uciekać do środka lokalu!

Po trzecie: zieleń

Skoro ogród, to i zieleń – nie można jej pomijać! Nie każda restauracja lub kawiarnia dysponuje ogródkiem, który jest naturalnie zielony. Najczęściej przestrzeń ta zlokalizowana jest w centrum miasta, przy ciasnych uliczkach, w otoczeniu betonu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by odpowiednio tę zieleń wprowadzić i umiejętnie ją zaaranżować. Wystarczy, że zaopatrzymy ogródek w rośliny doniczkowe, wybierając przy tym stylowe i przyjemna dla oka donice. Warto również postawić na własną kreatywność i stworzyć ozdoby własnoręcznie, w duchu idei DIY („do it yourself”). Sięgnijmy po nieużywane skrzynki, europalety, wiaderka, nadkruszone naczynia, niewielkie drabinki, a nawet wieszaki na ubrania – takie nietypowe dekoracje na pewno spodobają się gościom i wzbudzą ich ciekawość!

Źródło: https://dla-gastronomii.pl/porady/jak-urzadzic-ogrodek-restauracyjny

Po czwarte: dodatki

Skoro wspomnieliśmy o dekoracjach do roślin, warto rozwinąć temat ciekawych dodatków, które ocieplą restauracyjny lub kawiarniany ogródek. Nie muszą być to jednak wyszukane ozdoby, wręcz przeciwnie – liczy się przede wszystkim pomysł! Dobrze sprawdzą się tutaj serwetki i wazony o ciekawych wzorach, kolorowe, miękkie, wygodne poduszki na krzesła, przyjemne w dotyku koce, a w przypadku zabudowanych ogródków, w których nie ma przeciągu – aromatyczne świeczki zapachowe lub delikatne kadzidełka.

Prawda, że to proste? Wystarczy tylko odrobina kreatywności oraz wyposażenie ogródka w dobrze dobrane meble!

Podziel się w social media!

Dodaj komentarz

3 × 2 =